Μαρακάκης Μανόλης

Ο Μανόλης Μαρακάκης έχει σπουδάσει Μαθηματικά στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων (1979), Μάστερ στην Επιστήμη Υπολογιστών στο Πανεπιστήμιο Concordia, Καναδάς (1984) και διδακτορικό στην Επιστήμη Υπολογιστών στο Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ, Αγγλία (1997).

Ο Μ. Μαρακάκης είναι Καθηγητής στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών (ΗΜΜΥ) του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου (ΕΛ.ΜΕ.ΠΑ.), διετέλεσε επικεφαλής του ερευνητικού εργαστηρίου «Τεχνητής Νοημοσύνης και Μηχανικής Συστημάτων» του ΕΛ.ΜΕ.ΠΑ. από την ίδρυση του το 2005 και στη συνέχεια θεσμοθέτηση του (2016) μέχρι τον Αύγουστο 2022. Αρχικά εργάστηκε στο Ινστιτούτο Πληροφορικής του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας σε ερευνητικά Ευρωπαϊκά προγράμματα από το 1986 μέχρι το 1992. Στη συνέχεια, εργάστηκε ως μέλος του Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού (ΔΕΠ) στο Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Κρήτης από το 1989 μέχρι την κατάργηση του (Μάϊος 2019) και την ίδρυση του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου.

Σήμερα εργάζεται ως μέλος ΔΕΠ στο τμήμα ΗΜΜΥ του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου. Ο Μ. Μαρακάκης έχει ήδη συγγράψει ένα ακαδημαϊκό βιβλίο με τίτλο «Prolog: Προγραμματισμός σε Λογική για Τεχνητή Νοημοσύνης», η 2η έκδοση του οποίου έγινε το 2019.

Τα κύρια ερευνητικά ενδιαφέροντα του είναι στην Τεχνητή Νοημοσύνη στις περιοχές «λογικός προγραμματισμός, συστήματα γνώσης, επεξεργασία φυσικής γλώσσας, μηχανική μάθηση, σημασιολογικός ιστός και αυτοματοποιημένη μηχανική λογισμικού».

Βιβλία: