Το δίκτυο Lte είναι το δίκτυο κινητής τηλεφωνίας τελευταίας γενεάς ακολουθώντας τα πρότυπα της 3GPP. Ανήκει στην κατηγορία των ασυρμάτων δικτύων υψηλών ταχυτήτων (Wireless Broadband Networks) όπως και τα δίκτυα WiFi, WiΜΑΧ. Αποτελεί την τεχνολογία αιχμής στα ήδη λειτουργούντα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας ανά τον κόσμο και αποτελεί εν γένει ένα αξιόλογο και ζωντανό ερευνητικό πεδίο σε Ακαδημαϊκά Ιδρύματα ή Ερευνητικά Κέντρα. Στην ελληνική βιβλιογραφία δεν υπάρχει κάποιο σύγχρονο σύγγραμμα το οποίο να παρουσιάζει και να εξηγεί αναλυτικά το δίκτυο Lte. Το παρόν σύγγραμμα σκοπεύει να καλύψει αυτό το κενό της ελληνικής βιβλιογραφίας επιτυγχάνοντας δύο διακριτούς στόχους
Αρχική επιθυμία του συγγραφέα είναι να έχει ο Έλληνας αναγνώστης (ερευνητές, φοιτητές Πολυτεχνικών, Πανεπιστημιακών ή Τεχνολογικών Σχολών, καθηγητές Πολυτεχνικών, Πανεπιστημιακών ή Τεχνολογικών Σχολών) στη βιβλιοθήκη του ένα σύγγραμμα στην ελληνική γλώσσα το οποίο να προσφέρει σφαιρική παρουσίαση του τεχνικού αντικειμένου του δικτύου Lte. Οι αναγνώστες θα μπορέσουν να αναφερθούν σε τεχνικές λεπτομέρειες που αφορούν τη δομή του δικτύου, την αρχιτεκτονική του, τα πρωτόκολλα και τα μηνύματα σηματοδοσίας, τη δομή της διεπαφής αέρα και τεχνικές λεπτομέρειες της τεχνολογίας OFDM, όπως αυτή εφαρμόζεται στο δίκτυο Lte.
Ο δεύτερος στόχος αφορά στην παρουσίαση του δικτύου Lte από τη σχεδιαστική του προσέγγιση. Παρουσιάζοντας το τεχνικό αντικείμενο από τη σκοπιά της εφαρμογής. Αυτή η προσέγγιση θα βοηθήσει εργαζόμενους και μηχανικούς δικτύων κινητής τηλεφωνίας στο σχεδιασμό της ράδιο-κάλυψης και της χωρητικότητας του δικτύου Lte.
Πράγματι είναι η πεποίθηση του συγγραφέα ότι σε αυτό το σύγγραμμα έχει καταφέρει να παρουσιάσει το δίκτυο Lte από τη σκοπιά της λειτουργίας και του σχεδιασμού του δικτύου και όχι από την ξερή και μονότονη τεχνική παράθεση τεχνικών όρων και τεχνικών προδιαγραφών. Η πεποίθηση αυτή απορρέει από την τεχνική εμπειρία στα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας προερχόμενη από την Ακαδημαίκή και Διδακτική του ιδιότητα αλλά κυρίως λόγω της πολυετούς εργασιακής απασχόλησής του σε εταιρείες σχετιζόμενες με το αντικείμενο της λειτουργίας, σχεδιασμού και βελτιστοποίησης δικτύων κινητής τηλεφωνίας.