Ο στόχος του συγγραφέα είναι να διασφαλιστεί ότι η μελέτη του βιβλίου Έλεγχος και Τιμωρία στη Διάπραξη Οικονομικού Εγκλήματος δίνει την δυνατότητα στον αναγνώστη να κατανοήσει τη λογιστική απο μια σαφέστερη και καλύτερη προοπτική. Για αυτόν τον λόγο, το βιβλίο περιέχει και πρακτικά βήματα εσωτερικού – εξωτερικού ελέγχου στις επιχειρήσεις καθώς και υποδείγματα προσφοράς ελέγχου, επιστολής σε τράπεζες, κ.λπ.
Το φαινόμενο της Δημιουργικής Λογιστικής παρουσιάζει μία εντυπωσιακή αύξηση τα τελευταία χρόνια καθώς οι εταιρείες στρέφονται στην εφαρμογή της με σκοπό την ωραιοποίηση των οικονομικών τους στοιχείων. Πιο συγκεκριμένα, η Δημιουργική Λογιστική έγκειται στην αλλοίωση της πραγματικής εικόνας των οικονομικών καταστάσεων και στη μεταβολή του πληροφοριακού περιεχομένου των καταστάσεων, παραπλανώντας το επενδυτικό κοινό και γενικότερα τους χρήστες των καταστάσεων αυτών. Αποτέλεσμα αυτού είναι η απώλεια εμπιστοσύνης απο πλευράς χρηστών των οικονομικών καταστάσεων και η ανάγκη αποκρυπτογράφησης του ορθού περιεχομένου. Κατά μία άλλη ερμηνεία, η Δημιουργική (ή επινοητική) Λογιστική μπορεί να αποδοθεί ως η εκμετάλλευση των αδυναμιών των λογιστικών κανόνων και νόμων ή ακόμα και η παραβίαση αυτών, με απώτερο σκοπό την παρουσίαση λογιστικών καταστάσεων, όχι όπως αυτές θα έπρεπε κανονικά να είναι, αλλά όπως συμφέρει κάθε φορά την επιχείρηση να εμφανίζονται.
Η παραποίηση των οικονομικών καταστάσεων συνιστά τη σημαντικότερη συνέπεια από την εφαρμογή της Δημιουργικής Λογιστικής και του Earnings Management. Η τελευταία χρησιμοποιείται από τις επιχειρήσεις έτσι ώστε να βελτιώσουν την εικόνα τους στον κλάδο που δραστηριοποιούνται, με απώτερο στόχο να προσελκύσουν κεφάλαια. Το ερώτημα που τίθεται στο παρόν σημείο έγκειται στο ποιές είναι οι συνέπειες της πρακτικής αυτής, αλλά και πώς μπορεί να εξαλειφθεί ή τουλάχιστον να περιοριστεί η εν λόγω πρακτική. Απαντώντας, εν μέρει, στο ανώτερο ερώτημα, ιδιαίτερα σημαντικές είναι οι επιπτώσεις της Δημιουργικής Λογιστικής για το κοινωνικό σύνολο, καθώς προκαλεί ουσιαστικά μία διαστρεβλωμένη κατάσταση σε επίπεδο επιχείρησης – οντότητας με αντίκτυπο στην κοινωνία, έχοντας μάλιστα προεκτάσεις με πολιτικά και οικονομικά χαρακτηριστικά. Οι συνέπειες εφαρμογής αθέμιτων, αλλά και θεμιτών μεθόδων εντοπίζονται στα δημοσιευμένα αποτελέσματα των επιχειρήσεων, που σκοπό έχουν να απεικονίσουν με ορθό τρόπο τη χρημοτοοικονομική κατάσταση της επιχείρησης και να παρέχουν πληροφόρηση στους επενδυτές και γενικότερα σε όλους τους παράγοντες της αγοράς